ЛАлтернативна медицина за бубрежни, црнодробни, хепатит, дијабетес, плодност, чир, холестерол

Алтернативна Медицина Роза Канина ДООЕЛ Ресен

Македонски/ English


Вести

Тука можете да ги нарачате производите по набавни цени со испорака до Вашиот дом а ги плаќате по нивната достава

 

ИНТЕРНЕТ НАРАЧКИ

 

Во кои градови и места ги има нашите производи можете да проверете на следнииот линк

продажни Места

 
     
 

Добредојдовте !

 

На страницата на Роза Канина ДООЕЛ Ресен, Тревар Науме Петковски. Можете да решите голем број на заболувања по природен пат со лековити растенија, режими на исхрана, посебни рецепти и начин на однесување.

 

БОЛЕСТИ И НИВНИ РЕШЕНИЈА

Упатство за слабеење без нарушување на имунитет

Упатство Црнодробни и жолчни заболувања

Упатство за бубрежни заболувања

Упатство за стомачни заболувања

Упатство за лекување на Дијабет 1 и Дијабет 2

Упатство за заболувања на крвните садови

- Упатство за лекување на псориазис вулгарис (psoriasis vulgaris) кожни заболувања

- Упатство за лекување на ВИТИЛИГО - кожно заболување

Болести на женските полови органи

Болести на органи за дишење

Упатство за припрема и пиење на чаеви по заболувања и режими на исхрана - симни pdf

 

Болести на органите за мокрење

- Воспаление на уринарните патишта (уретри) бубрези (нефрит пиелонефрит) бешика (цистит);

- Талози, песок, камен во бубрези и бешика;

- Цисти и бактериолошки лекувања;

- Болести и простата (зголемена простата);

- Тумори и малигни болести;

Роза Канина наведените болести ги лекува со:

- помош на чаеви и чајни комбинации

- режими на исхрана и

- комплет терапија за лекување на овие заболувања во зависност од дијагнозите за истите

види повеќе во упатство за лекување на органите за мокрење

Види повеќе за третман бубрежни  заболувања кликни тука

Желудочно-цревни болести

- диспесии, тромос, гастритис, воспаленија;
- чир на желудник и дванаесетпалачното црево;
-дијареи, запек, акутен и хроничен колитис, улцерации;
-полипи, тумор и малигни болести на дебелото црево;
Наведените болести може да се лекуваат со следните производи:
- со помош на чаеви и чајни комбинации
- режими на исхрана и
- комплет терапија за лекување на овие заболувања во зависност од дијагнозите за истите.

Види повеќе во упатства за лекување на желудочно-цревни болести.
ЗА ЛЕКУВАЊЕ СЕ ЗЕМА ЧАЈНА КОМБИНАЦИЈА ЗА ЦРНО ДРОБНИ И ЖОЛЧНИ БОЛЕСТИ
- КОМПЛЕТ ТЕРАПИЈА

1. чај за жолчни и црнодробни болести 300 гр. (2/1) - се пие 1,5 литри на ден
2. чај за жолчни и црнодробни болести 300 гр. (3/1) - се пие 05, литри на ден
3. чајна комбинација семе од трн (4/1) се пие наместо кафе - 2*70 гр. наутро и навечер
4. ТИНКТУРА - се пие 3 пати по 1 капаче наутро на ручек и на вечер.

Заболувања на крвните садови
Заболувања на крвните садови:
-холестерол, прочистување на крвните садови од наслаги, постизливни и постирфактни состојби;
-венопатии(тромбоза, тромбофлебит, црвен ветар и сл.);
-капилоропатии;
-хемороиди(шуљеви и мајасол)
Роза Канина наведените болести ги лекува со:
-помош на чаеви и чајни комбинации
-режими на исхрана
-комплет терапија за лекување на овие заболувања во зависност од дијагнозите за истите

види повеќе за лекување на овие заболувања

КОЖНИ ЗАБОЛУВАЊА

psoriasis punctata - псориазис пунктата – флеките се многу малечки колку зрно пченица

psoriasis guttata - псориазис гуттата – флеките се големи колку капки од роса

psoriasis nummularis - псориазис нуммуларис – каде флеките се големи колку ковани пари

psoriasis inplacibus - псориазис инплацибус – со големи флеки и лезии во форма на плочи и со широка зафатеност на кожата

anularni i circinarni psoriasis - ануларни и цирцинарни псориазис – каде се формираат лезии или плаки од најразличен вид

psоriаsis geographica - псориазис географика – каде лезиите се како географска карта

psоriаsis eritrodermithis - псориазис еритродермитхис – е еден од потешките видови на псоријаза

psoriasis inversa - псориазис инверса – се локализира на интернтригиналните делови и флексорнитестрани на екстремитетите и гениталиите со црвени глатни и сјајни површини кои често се влажни мацерирани со фисури и красти

psoraisis inveterata - псориазис инветерата- застарена псоријаза со остро ограничени промени на лактите и колената

psoriasis capiliti - псориазис капилити – го зафаќа окосмениот дел на главата со дебели наслаги на суви лоспи кај оваа псоријаза косата никогаш не паѓа

psoriasis palmoplantaris - псориазис палмоплантарис – тоа е псоријаза на длановите и табаните слична на егземата

psoriasis unguium - псориазис унгуиум – тоа е псоријаза на ноктите

psoriasis pustilosa - псориазис пустилоса – е поретка форма со видливи и стерилни пустули кои се придружници на некоја друга псоријаза.

psoriasis pustuloza generalisata - Псориаз пустулоза генералисата – се јавува на псоријатични жаришта најчесто предизвикано од арсен, кортикостероиди и сл. пратена е со зголемена температура и чешливост со промена на ноктите и зглобовите а може да биде и на дланките

Psoriasis arthropathica - Псориазис артхропатхика – е доста честа форма на псоријаза се јавува во облик на отоци, болки во зглобовите, промени на ноктите придружена е со деформатни артритис нешто слично на реуматоиден артритис со висока температура и прилично болно

Psoriaisis psoriasis erythrodermica - Псориазис Псориазис еритхродермика – е секундарна еритродермија, сува и ексфолијативна обично е псоледица на потешки заболувања на внатрешните органи

Наведените кожни заболувања се лекуваат со помош на чаеви и чајни комбинации, масти и премази, и комплет терапија со посебен режим на исхрана. Повеќе информации за начинот за лекување видете во Упатство за лекување кожни заболувања.

Види повеќе за лекување на ПСОРИЈАЗА кликни тука

Види повеќе за лекување на ВИТИЛИГО кликни тука

Болести на женските полови органи

Болестите на женските полови органи се прилично разнолични и обемни , како болести. Во оваа група ќе бидат споменати следниве:
нарушувања на менструалните циклуси,
воспаленија на вагината,
воспаленија на јајниците и јајцеводите,
стери��итетот,
болести на дојката и климктериумот како појава и болест.

- НАРУШУВАЊА НА МЕНСТРУАЛНИОТ ЦИКЛУС - Менструацијата е внатрешна промена во јајниците и матката, чија видлива стран�� е месечното крварење. Менструацијата трае од 3 до 5 денови и се повторува на 28 денови, што се смета за редовна и ��ормална менструација, и како единствено НОРМАЛНО крварење на половите органи. При менструацијата нормално е да се изгуби од 50 до 100 мл.крв. Првата менструација се јавува од 12 годишна до 14 годишна возраст а се нарекува МЕНАХРА. Ако се појави пред 12 години е „рана менахра“а ако се појави по 14 години е „доцна менахра“. Најдоцна што може да се појави е до 18 години. Последната менструација е измегу 45 до 50 година и се вика „МЕНОПАУЗА“ односно тој период е наречен „КЛИМАКС“ а самиот престанок на менструацијата е менопауза. Менструациите може да бидат РЕТКИ, кога се јавуваат по 31 ден и ЧЕСТИ кога се јавуваат во период пократок од 24 денови. Менструациите исто така може да бидат „СИЛНИ“ со зголемено губење на крв и често пропратени со болки и „СЛАБИ“ со малку крв и неболни. Појавата кога измеѓу менструациите се јавуваат неправилни крварења се вика „МЕТРОРАГИЈА„ и се смета за крварење кое нема врска со ментруацијата и асоцира на одредени заболувања и болести. Во одредени случаи доаѓа до „изостанок“ на менструација (каснење) и се вика „АМЕНОРЕА“ и асоцира на одредени проблеми и болести на половите органи, често пати и поврзано со стресни ситуации и нервози а се смета дека не е нормално.

- ВОСПАЛЕНИЈА НА ЈАНИЦИТЕ И ЈАЈЦЕВОДИТЕ- Воспаленијата на јајцеводите и јајниците најчесто се бактерриолошки инфективни процеси од кои се зафаќаат и јајниците и јајцеводите. Се јавува најчесто после абортуси, породувања, менструацијата, настинки, проблеми со органите на мокрачниот систем и слично. Може да биде АКУТНО И ХРОНИЧНО. Кај акутното воспаление се чувствува болка во пределот на јајниците, треска, температура, а трае неколку денови ако тоа не се реши преминува во Хронично заболување. Кај ова заболување често отсуствува температурата но е забележливо на лицето на жената. Воспаленијата често пати може да се пренесат и на мокрачниот систем (уретри, бубрези) и да направат поголеми проблеми (Цистит). Нерешавањето на воспаленијата често пати може да се база за други потешки заболувања како што се ЦИСТИ, ТУМОРИ, ПОЛИПИ и други потешки заболувања. ЦИСТИТЕ на јајниците и јајцеводите се честа појава и болест на овие органи. Тоа се творевини чија течност е заразна и чија големина може да се мери со сантиметри (должина и ширина) и килограми (тежина).

- ВОСПАЛЕНИЕ НА ВАГИНАТА- Воспаленијата на матката се воспалителните процеси на СЛУЗНИЦАТА на матката и ткивото под неа, а причинители се најчесто- бактериите, вируси, габи и слично. Најчесто тоа доаѓа како резултат на нарушување на одбрамбениот механизам и „базичноста“ на средината на матката, која станува „кисела“ а како последица на менструацијата, абортуси, раѓања, неодржување хигиена, употреба на антибиотици и други болести (шекер), туѓи тела, контрацепции, менување на „партнери“, најчести знаци се „чешливоста“, смрдлив исцедок, белите прања, печење, болки, температура и слично. Често пати оваа е основа и за други болести потешки како што се :воспаленија на околните ткива, ранички (фиброми) превртена или искривена матка, полипи, туморозни состојби и малигни болести

- СТЕРИЛИТЕТ- Е неможност поради повеќе причини да се забремени, мегу кои најчесто е „нарушувањето на овулацијата“, непроодност на јајцеводите, неквалитетни јајцеви клетки, хормонски и хромозомски проблеми, прележани тешки болести, полови болести, алкохолизам, цирози, шеќерна болест и слично.

- БОЛЕСТИ НА ДОЈКАТА- Најчести се воспаление на млечните жлезди- МАСТИТИС- пропратено со болка, црвенило треска, температури и слично. ПОВРЕДА НА БРАДАВИЦТА- се добива најчесто при доењето, проследено со крварење, болка, НЕДОВОЛНО ЛАЧЕЊЕ НА МЛЕКО е најчесто последица на маститисот, стресови. ГАЛАКТОРЕА е појава на самотечење на млеко, која може да биде предизвикано од други болести, стресови и слично

- КЛИМАКТЕРИУМ- Е преодниот период во животот на жената кога се гаси активноста на јајниците и престанува.

Појавата на менструацијата (МЕНОПАУЗА) Се јавува измегу 40 и 50 тта година од животот, често пати проследен со многу проблеми и болести, се манифестира со појава на црвенило на лицето, вратот и градите, чувство на топлина, потење, несоница, главоболки, замор, слаба концентрација, депресија, остеопорози, исхемии , тромбози, нервози и слично. Основниот белег при климаксот е гаснење на функцијата на лачењето на јајниците на хормоните кои се задолжени за одбраната на организмот. Тоа се 4 поважни хормони меѓу кои и ЕСТРОГЕНОТ и прогестеронот чије нелачење е поврзано со повеќе видови на болести што се јавуваат во овој период. Нелачењето на овие хормони често доведува до: намалена дебелина на матката и нејзината слузница, сув и тенок епител на вагината и смалена циркулација на крв во тој дел, губење на цврстината и елстичноста на градите, промени во смисла на мастоцитози, грутки, пигментацијата, брадавиците, намалена густина и опаѓање на косата, зголемување на масните наслаги (дебелеење) артериосклерози, можност од инфаркти и изливи, жолто бледа боја, појава на брчки и млитавост, зголемена длакавост на места каде нетреба, ,губење на женственоста, незаинтерисараност за секс, болки, жештини и слично.

Симптомите се изразени преку зачестени јадежи (прутитус) на вулвата, зачестени крварења, бели прања со зачестенни бактерии, болни и непријатни сексуални односи, ранички на грлото или дното на матката, зачестени мокрења Тахикардии, аритмии, замастувања на црниот дроб, камења во жолчката и слично. Често пати за да се прикријаат или непризнаат природните процеси се избират погрешни чекори-прељуби, менување на партнерите, земање на јаки антидепресиви, алкохолизам и други настрани и непожелни работи. Поради стравот често пати се применуваат и погрешни методи на решавање на проблемите со што се доведува во уште полоши состојби и проблеми.

Лекување и третман на женски полови заболувања кликни тука

БОЛЕСТИ НА УРИНАРНИТЕ ПАТИШТА, БУБРЕЗИ, БЕШИКА

2.1 воспаленија на уринарни патишта, уретри, бубрези (нефрит, пиелонефрит), бешика (цистит) бактериолошки болести (бактерии)
КОИ ЧАЕВИ ТРЕБА ДА СЕ ЗЕМААТ И НА КОЈ НАЧИН
2.1.1 Чај за уринарни патишта - бубрези, во литар и пол вода што вари се ставаат 3 супени лажици од чајот, садот се вади од огнот се покрива со капак и се остава да излади најмалку 2 сати. Се процедува и се пие преку цел ден наместо вода. Пожелно е дневно да се испива до 3 литра за да се врши перење на уринарните патишта и бубрезите и бешиката.
2.1.2 Преспанска горчица – чемер - се пие три пати на ден пред јадење 20 минути по 10 милилитри.
2.1.3 Медовина – се зема два пати на ден по едно кафено лажиче пред јадење
2.1.4 Исхрана – се користи – вегетаријанска исхрана - види прилог
терапијата трае од 21 до 42 дена
2.2 Талози, песок, камен во бубрези, уретри, бешика, цисти, полицистични бубрези, бактериолошки проблеми (ешерихија коли, кандида и др. ) инсуфициенција, нефросклероза, тумор,

КОИ ЧАЕВИ СЕ ЗЕМААТ И КАКО
2.2.1 Чај за бубрези – 3 супени лажици од чајот се попаруваат со 1,5 литар жешка вода се покрива садот со капак, да отстои 5 сати (најчесто се спрема од вечер и стои цела нок) се процедува и се пие најмалку три до 5 литра на ден. Кај бубрежна инсуфициенција и нефросклероза днево треба да се зема од овој чај од 1 до 1,5 литри.
2.2.2 Чај број 3/1 - една супена лажица од чајот се попарува со 0,5 литри жешка вода, се покрива садот со капак и се остава да отстои 30 минути. Се процедува и се пие пет пати на ден по сто милилитри.
2.2.3 Преспанска горч��ца – чемер - се зема три пати на ден по 12 милилитри на гладно, пред јадење 20 минути.
2.2.4 Медовина се зема 3 пати на ден по едно кафено лажиче
2.2.5 ИСХРАНА – не смее да се јаде - месо и месни производи, сирења и кашкавал, млеко, ајвар и туршија, кисела зелка, бело брашно и пецива, шеќер, газирани и густи сокови, грав, спанаќ, црн домат, банана и портокали, јајца,чокалада и какао, кафе, круши.
Може да се јаде - ржен леб, кисело млеко, боранија, грашак, леќа, помалку компир, ориз, зеленчук и овоштие. Да се јаде повеќе сезонски салати и овоштие. Два пати неделно може да се користи морска риба (се јаде без кожата) и без гарнири и еднаш неделно пилешко месо без гарнири.

Задолжително се користат праз, кромид, боранија, краставици, препорачливо е да се зема - 2 измиени лушпи од јајца се ставаат да отстојат 12 сати во сок 1-2 лимона и супена лажица ладно цедено маслиново масло. Се процедува и се пие на гладно. Се користи десет дена, 5 дена се прави пауза и уште еднаш десет дена.За оние кои имаат камен или камење во бубрезите, уретрите и бешика - се зема и обичен темјан (се купува од црква - се земаат десет капсули - кожурци од антибиотици од кој се отстранува содржината и истите се полнат со истолчениот темјан. Се зема 10 дена, сабајле на гладно со лушпите од јајца заедно, 5 дена се паузира и повторно 10 дена. За камење се користи исто така и Роватинекс -3 по 1 апче.
Терапијата трае најмалку 42 дена а по потреба се продолжува до целосно решавање на проблемот.

Види за лекување на Уринарни заболувања  кликни тука

 

БОЛЕСТИ НА ЖЕЛУДЕЧНО, ЦРЕВНИТЕ ОРГАНИ

5.1.1 Болести - диспепсија, тромост, недобро варење, воспаленија, гастритис, Чир на желудник и дванаесетпалачно црево, запек, дијареи, акутен и хроничен колитис, улцерации, улцерозен колитис, полипи, нодули, аденоцарциноми, тумор на дебело црево и др.

5.1.2 КОИ ЧАЕВИ СЕ ЗЕМААТ И КАКО
5.1.3 Чај за црнодробни болести - 1 супена лажица од чајот се попарува со 1 литар жешка вода и се остава да отстои 2 часа, се пие на празен желудник, 5 пати по 200 милилитри.
5.1.4 Чај број 3/1 – едно кафено лажиче се попарува со 150 милитри жешка вода се остава да олади 30 минути се процедува и се пие 2 пати на ден на гладно.
5.1.5 Преспанска горчица - чемер Се пие 5 пати на ден по 10 милитри на гладно.
5.1.6 Медовина – се зема 3 пати на ден по едно кафено лажиче на гладно.

5.1.7 ИСХРАНА - се користи вегетаријанска исхрана - види прилог.
Кај улцерозен колитис, акутен и хроничен колитис, аденокарциноми, проливи задолжително се користи - пшенична каша, 5 пати на ден по 100 милилитри.
Сирутка од козјо млеко 5 пати по 100 милитри , кисело млеко, а од јадењето може да се јаде само компир, ориз , бројсовиот сок до 300 милитри тиква, варени моркови.Терапиите трајат најмалку до 42 дена а по потреба се до целосно решавање на проблемот.
БОЛЕСТИ НА БЕЛОДРОБНИТЕ ОРГАНИ
6.1 БОЛЕСТ - исфрлање на шлајм, акутен и хроничен бронхит, бронхијална астма , Ту и други болести
КОИ ЧАЕВИ ТРЕБА ДА СЕ ЗЕМААТ И КАКО
6.1.2 Чај за мокрење - 3 супени лажици се попаруваат со 1,5 литар врела вода, се покрива со капак садот и се остава да излади два сата. Се процедува и се пие преку цел ден место вода.
6.1.3 Чај број 3/1 - 1 кафе лажиче се попарува со 150 милитри врела вода се остава да отстои 30 минути, се процедува и се пие 2 пати на ден на гладно.
6.1.4 Преспанска горчица се зема 5 пати на ден ,на гладно по едно капаче од шишето.
6.1.5 Медовина – се зема на гладно 5 пати по едно кафено лажиче.
ИСХРАНА - се зема вегетаријанска исхрана – види прилог
Корисно е да се зема следново -1 кгр, чист мед се меша со 100 грама бел синап (сомлен), 100 грама сомлено ленено семе и пакетче црн мелен бибер. Сето се меша и се зема три пати на ден на гледно по една супена лажица.

БЕЛИ СМРТИ СЕ - бело брашно, пресно млеко и сирење, шеќер, ситна сол и вода од водовод. Во сите системи за исхрана треба да се исклучат.

Најдобро е околу исхраната да се контактира со треварот доколку нешто не е јасно.

ПРАВИЛА НА ОДНЕСУВАЊЕ за време на терапиите со чаеви и исхрана
1. Првин за себе и сопствениот живот и здравје,после за другите (деца, маж и.т.н.) еден е животот, посебно за оние кој добиваат втор или трет живот.
2. Према 24 часовниот биоритам, време за јадење е од 11,00 до 20,00 часот, време за варење на храната е од 20,00 до 04,00 сатот (варење, ресорпција), време за чистење на организмот е од 04,00 до 11,оо сатот. Првиот сон е секогаш од 23,00 до 24,00 и тогаш треба да се заспива,тогаш одмара срцето, ако тоа се прескокне не е добро.
3. Не треба да се јаде основна храна пред 11,00 и после 20,00 сатот.
4.Да не се мешаат јадењата (да се прават гарнири). Јадењата се земаат поединечно, пример се јаде само компир, или само ориз. Салатите секогаш се земаат 30 минути пред основното јадење исто и овоштието.
5. Се готви си о маслиново масло, морска сол и чиста вода (флаширана).
6. Се јаде онолку колку што се троши, другото е беспотребно оптоварување на организмот и органите.
7. Се јаде повеќе пати на ден, се поткаснува на секој три сати, а не еднаш да се јаде во денот и да се „прејадува".
8. Задолжително се физички активности, колку што се може, посебно пешачење.
9. Да не се спие после јадење и никако денски, денско спиење е болест.
11. Ментални филмови и медитации се прават во темна соба, легнат на плеќи со спуштени раце и малку подраширени нозе, се медитира најмалку пет минути или пак во природа на мирни и осамени места.
11. Да не се спие со главата свртен кон запад (врвот на главата).
12. Во куќата во која живеете во стварите не смее да се чува *нафталин* туст *тост* средство против молци, поради неговите постојани зрачења со патогени зраци и штетни дејства.
13. Дишењето треба да биде правилно и длабоко и да се настојува да се дише чист воздух, поради неговото основно значење, затоа што тоа е основот на животот, организмот 80% е зависен од кислородот.
14. Болеста не треба да се крие од никого, така се олеснува проблемот а можноста за решенија на тој начин се зголемува.
15. Болестите се сите исти, се умира и се преживува од се и од ништо, зависи од тоа кој како се однесува и како ги користи природните закони. Природата е моќна работа, многу е милостива и дарежлива ако се почитуваат нејзините правила, а немилосрдна е кога не се почитува, и ако се спротиставувате на нејзините закони.

Види повеќе за лекување на овие болести кликни тука

Related resources

Упатство за припрема по болести

БОЛЕСТИ - ЧАЕВИ - ИСХРАНА

Шекерна болест

Дијабет 1 и 2, Diabetes


ДИЈАБЕТЕС е вообичаен израз кој се однесува на повеќе биохемиски пореметувања во организмот кој не е во состојба да ги искорости јаглените хидрати, шекерот и скробот, кои се внесени во организмот преку исхраната и хранливите производи. Како резултат на тоа, нивото на шеќерот расте во крвта над нормалата и може да доведе и до други сериозни пореметувања на други органи како што се-срцевата работа, инфаркти и изливи на мозокот,, заболувања на бубрезите,болести на очите и видот, слепило, леукемичжни заболувања и слично.

Симптомите на дијабетисот и најраните знаци на негово постоење , како предупредување се ;; зачестени мокрења, станување ноќе на мокрење, постојана жед за течности и нејзино зачестени пиење, губење на тежината без посебни други причини, потнеење, малаксалости во поизразена форма, депресивни состојби и слично.

Најчесто постојат два видови на дијабетес= ТИП 1 (јувенилни дијабетесе-зависен) и ТИП 2 , познат како дијабетес на возрасните. Дијабетесе ТИП 1 , најчесто ги погаѓа децата и се развива до 3о или 35 година а е предизвикан од неспособноста на ПАНКРЕАСОТ да произведува доволно ХОРМОН-ИНСУЛИН, кој е потребен за разградување на јагленохидрати, скробот и шеќерот. Независно од причинителите , во овој случај има трајни оштетувања на бета клетките во главата на панкреасот и нема можност за произведување на инсулин.Овој вид се смета за потешко решлив по методите на алтернативата.

ДИЈАБЕТЕС ТИП 2 е поинаков за разлика од првиот вид, овде се произведува ИНСУЛИН ама истиот е неделотворен-неквалитетен. Најчесто поради повеке причини, меѓу кои и зачестените замастувања на црниот дроб и посебно панкреасот и неговата #мрзливост# како орган , доаѓа до ситуација или на недоволно произведување на Инсулин или пак #неквалитетен# инсулин кој не во состојба да ја врши својата функција.

Овој вид на дијабет е целосно решлив по методите на алтернативата, независно од тоа дали се прима вештачки инсулин преку инекции или таблети. Мегутоа и овој вид ако благовремено на се третира и не се реши како проблем, може да доведе до други заболувања на други органи како што се : заболување на бубрезите, оштетување на нервите, проблеми со очите и слепило и други проблеми и болести.

ДИЈАБЕТИЧАРИ КОИ ПРИМААТ *ИНСУЛИН*

Првите 7 дена се зема и терапијата со чаевите и исхраната и одредениот инсулин.

Шестиот ден се кине 2 едници, седмиот две единици и осмиот ден две единици а чаевите се земаат редовно. Следните пет -7 дена се зема инсулинот без оние 6 единици и чаевите. Потоа постапката се повторува.Три дена се кинат по две единици а 7 дена се оди со „затекнатите" единици и чаевите. Се така додека се дојде до нула инсулин. Потоа се продолжува со чаевите 14-21 ден да се стабилизираат „бета" клетките и панкреасот (главата) и да се нормализира лачењето на инсулинот.

Постојано се мери шеќерот и се договара и консултира со Треварот.

Види повеќе за лекување на ДИЈАБЕТ 1 кликни тука

БОЛЕСТИ НА КРВТА -  КРВНИТЕ САДОВИ И СРЦЕТО


Крвта е животна течност што постојано кружи низ човечкиот организам низ крвните садови.Улогата на крвта е многукратна и многустрана а каконајважна е снабдување на клетките со храна-кислород,т.н.р. разме-на на материите.Крвта е составена од повеке компоненти мегу кои најзначајни се ;
црвените крвни зрнцаБелите крвни зрнца и крвните плочки.Секоја промена во овие компоненти, бројот, изгледот, бојата и слично.
Укажува дека постои одрдедено заболување или болест.Како најчести заболувања на крвта се;
1. АНЕМИЈА - најпросто кажано анемијата е намалување на бројот на црвените крвни зрнца(еритроцити и намалување на Хемоглобинот во нив (црвената боја) . Постојат повеќе видови анемии, меѓу кои се;

1.1. АНЕМИЈА ПОСЛЕ ОБИЛНИ КРВАРЕЊА која настанува како последица на тешки повреди, операции, внатрешни крварења и слично. Тоа е губење на големо количество крв а се манифестира со изразено бледило, вртоглавица, паѓање на притисоците, паѓање во несвест и слично.

МЕГАЛОБЛАСТНА АНЕМИЈА - е врста на анемија која настанува како недостаток на витаминот Б-12 или таканаречена фолна киселина при исхраната или недостаток на организмот да ги користи истите.

Исто така ова анемија е последица и на некои заболувања на желудникот или други болести. Симптоми се; бледилото, замор, малаксалост, намален крвен притисок, општа слабост на организмот и сл.

ХЕМОЛИТИЧКА АНЕМИЈА - е ненормално и зголемено реаспаѓање на еритроцитите а најчесто е предДизвикано од наследни фактори, присуство на отрови во крвта и организмот и други тешки болести, се манифестира со трајни и изразени бледила, болки во пределот на слезинката, појава на жолтило и хепатални промени и пореметувања.

СИДЕРОПЕНИСКА АНЕМИЈА - настанува поради недостаток на железо во крвта, односно организмот дали негово невнесување или неискористеност. Знаци се изразено бледило, мали повремени крварења од оделни органи , малаксалост, неволност, замор, вртоглавица, забрзана работа на срцето, нагон за повраќање, гадење, слаб апетит и слично.

2. ЛЕУКЕМИЈА е тешко заболување на крвта, изразено со енормно зголемување наб елите крвни зрнца што укажува на недоброто функционирање на рбетната мождина, слезинката и лимнфниот систем. Причини за оваа болест најчесто се наследните фактори, натрпаност на организмот со отрови, радиоактивни и штетни зрачења. Болеста може да биде акутна или хонична. Манифестацијата е изразено бледило, забрзана работа на срцето, општа слабост и изнемоштеност на организмот, мали крварења на усните, кожата и грлото, болки во зглобовите и коските, отечени непца, отоци на лимфните јазли и жлезди.

3. АЛЕРГИЈА - во директен превод значи „ненормална појава“ е реакција помегу природните заштитници на организмот „антителата“ и надворешни туѓи тела „антигени“ тоа е неможност на организмот да се одбрани и да ги уништи надворешните непријатели - антигените. Ги има многу видови а највообичаени се;

- УРТИКАРИЈАТА - е алергија на некои видови на храна (јајца,јагоди,ореви,риба и сл). Симптоми се: бледо црвени бронки (мозолчина) по кожата, окружени со црвена линија, сврбеж, болка. Причинители се: Повеќе видови на храна, високи ниски температурни разлики, состојби на стресс, страв, депресии и слично.

ПОЛЕНОВА АЛЕРГИЈА (треска) - е преголема чувствителност на поленов прав. Знаци се кивањето, воспаленија на слузницата на носот со обилни секреции, чешање и гребење на грлото, отежнато дишење, асматични напади, солзење на очите , мигренозни болки, болки на коските и зглобовите, екцеми, и сл.

БОЛЕСТИ НА КРВНИТЕ САДОВИ

Крвните садови се делат на артерии низ кои тече чиста крв богата со кислород и храна и вени низ која тече крв богата со јаглен диоксид и други штетни материи и отпадоци и отрови од извршениот метаболизам и размена на материите. Ако се наредат едно по друго крвните садови се долги со илјадници километри.Тоа се посебни системи чија функција и значење за организмот е огромна.

АРТЕРИОСКЛЕРОЗА е комплекс од болни промени кои го зафаќаат надворешниот или внатрешниот слој на артериите.Тоа се појавува после 40 години од животот а почнува со наталожување на масти и холестерол на крвните садови. Како последица на тоа тие стануваат крути и нееластични, се стеснуваат и оневозможуваат нормално минување на крвта. Причини кои допринесуват за оваа болест се: никотинот, кафето, алкохолот, нередовна исхрана, неправилна исхрана, масна исхрана, еднолична храна и друго. Артериосклерозата е ппроследена со грчеви во мускулите на потколениците, при движење, и чувство на боцкање при мирување. Рацете и нозете се бледи и ладни.

ВОСПАЛЕНИ НА ВЕНИТЕ И ТРОМБОЗА: воспалението најчесто се јавува на површинските и длабоките вени на нозете. Може да се јави како последица на одредени хируршки интервенции, телесни повреди и друго. Кај површинските воспаленија има и отоци и болка, испакнатост, зацрвенетост или тврди израстоци. При воспаление н�� внатрешните вени, се јавуваат лесни отоци, најизразите во пределот на подколениците, подоцна може да отече цела нога, Крвниот притисок опаѓа а може да се има и зголем��на температура.

ТРОМБОЗА - е дополнение на воспалителните процеси а настанува поради таложење на крвни компоненти и отпад и нивно згрутчување во вената. При што доаѓа до затнување и оштетување на вената. И при тромбозата се јавуваат отоци, црвенило, болки.

ХИПЕРТЕНЗИЈА (ЗГОЛЕМЕН КРВЕН ПРИТИСОК) - се јавува како последица на некои заболувања (стрес,зголемен физички и умствен напор, нервоза, подолготрајни нервози) атртериосклероза, дијабет, болести на бубрезите, џигер, жолчка. Се чувствува главоболка, вртоглавица, зуење во ушите, гадење, изнемоштеност, болка во рацете (лактите) и плеќите. Кај хипертензијата најважно е да се открие од каде доага притисокот за да може истиот да се реши. повисокиот крвен притисок најчесто е појава на определено друго заболување.

ХИПОТЕНЗИЈА (НИЗОК КРВЕН ПРИТИСОК) оваа болест најчесто се јавува кај млади луѓе и е резултат на општа слабост на крвототкот и организмот, се чувствува слабост, замор, вртоглавици,темнеење на очите, бледило и сл. При нагли опаѓања доаѓа до несвестици и колапси и губење на рамнотежата.

БОЛЕСТИ НА СРЦЕТО најчести болести на срцето се: перикардитис, миокардитис, инсувициенција, ангина пекторис (angina pectoris), неурозис кордис (neorosis cordis) , тахикардија, брадикардија и други.

ПЕРИКАРДИТИС - е воспаление на обвивката на срцето, причини се: бактериски и вирусни состојби, туберколоза, инфаркт на миокардот и др. Може да биде акутен и хроничен. Знаци се: зголемена температура, потнење, силна болка во градите, градна коска, забрзано и површно дишење, општа слабост и малаксалост и депресивни состојби проследени со страв.

МИОКАРДИТИС - е воспалителен процесс на срцевиот мускул, најчесто поради ревматизам,туберколоза, сифилис, бактериски и вирусни состојби, алергии и друго. Симптоми се отежнато дишење, забрзана работа на срцето, низок притисок, ладни раце и нозе, помодрени прсти и нокти на рацете и слично.

ИНСУФИЦИЕНЦИЈА - е слабост на срцевиот мускул, поради што срцето не е во можност да го одржува ритамот на работа. Причини се: разни срцеви оштетувања, оштетување на залистоците, зголемен крвен притисок, миокардитис, инфаркт на миокардот, артериосклероза, вродени срцеви мани и слично.

Инсувициенцијата се јавува кај стари луге. Се манифестира со забрзано и површно дишење, суво кашлање, вознемиреност, несоница, набрекнати вратни жили, отоци по раце и нозе, чукање на срцето како „галоп“

АНГИНА ПЕКТОРИС - е болест поради лоша исхрана на срцевите крвни садови и недостаток на кислород. Причини се: зголемен крвен притисок, шеќерна болест, гојазност, алкохол,тутун. Знаци се: градни болки, болки во левата рака и грбот, доста јаки и силни, се јавува стегање, притисок и задушување, времетраење на болката е до 10 минути, обично се јавуваат кај тешка физичка работа и високи температури.

НЕРВОЗНО СРЦЕ - во почеток не е сериозно заболување се осеќа физичка исцрпеност, чувство на задушување, ладна пот на челото и слично.

ТАХИКАРДИЈА - е забрзана работа на срцето и до 200 пати во минута. Причини се : стресови, температури, крварење, предозираност со кафе, алкохол, цигари, болест на тироидата. Знаци се брзо дишење, силен притисок во градите, чувство на недостаток на воздух и аритмија.

БРАДИКАРДИЈА - е појава кога срцето отчукува помалку откуцаи од 50 во минута. Причини се старост, истоштеност, тумор во мозок, менингитис, жолтица, тифус и друго. Знаци чувство на измореност, вртоглавица,темнеење пред очи, мал крвен притисок, отоци по рацете и нозете. Можно е да се дојде до оштетувања на работата на други органи.

ЧАЕВИ ЗА ЛЕКУВАЊЕ НА ЗАБОЛУВАЊА НА КРВНИТЕ САДОВИ
7.1 БОЛЕСТИ - прочистување на крвните садови од наслаги, нечистотии, холестерол, закрчувања, калцификати, венопатии (тромбоза, тромбофлебити, црвен ветар, капи��оропатии, хемороиди (шулјеви, мајасол) гангренозни состојби и др.

7.1.1 КОИ ЧАЕВИ СЕ ЗЕМААТ И КАКО
7.1.2 Чај за црнодробни болести - 2 супени лажици се попаруваат со 1,5 литар врела во����а, се остава да отстои 2 сата, се процедува и се пие 5 - 6 пати по 200-250 милилитри, на гладно.
7.1.3 Чај број 3/1 - 1 супена лаж��ца се попарува со 0,5 литра врела вода, се остава да отстои 1 сат, се процедува и се пие 5 пати по 100 милилитра на празен стомак.
7.1.4 Преспанска горчица – чемер - се зема на празен стомак 5 пати по 10 милилитри.
7.1.5 Медовина се зема 2 пати по едно кафе лажиче.

Терапијата трае најмалку 42 дена по потреба се до целосно решавање на проблемот. Се користи Преспанската горчица повеќе време, месеци за целосно решавање на проблемот.

7.1.6 ИСХРАНА се користи вегетаријанска исхрана – види прилог
7.1.7 Кај замастувањата - холестерол , триглецериди се користи Преспанската горчица и чај број 3/1.
КОЖНИ БОЛЕСТИ
псоријази, екземи, мајасол, лишаеви, осипи, косопас, косопад, ноктопас, ноктопад /
Се решаваат во посебни постапки, во договарање со треварот, види веб-страницата Упатство за лекување на кожни заболувања.
ПОТЕШКИ БОЛЕСТИ, ПОСТОПЕРАТИВНИ И ПОСТХЕМО
третмани, се решаваат по посебни постапки во договор со треварот.

Види повеќе за третман на овие заболувања кликни тука

ДЕБЕЛИНА

 како појава и болест
СЛАБЕЕЊЕ без нарушување на имунитет
ДЕБЕЛИНАТА се третира како болест, поради разни пореметувања на метаболизмот, хормоналниот систем, разни други проблеми и болести.

КОИ ЧАЕВИ ТРЕБА ДА СЕ ЗЕМААТ И НА КОЈ НАЧИН
1.1 ЧАЕВИ – Чај за слабеење –во 1,5 литар вода се ставаат 3 супени лажици од чајот, да зоврие заедно со тревата, се истава од огнот и се остава да излади 2 часа.
Се процедува и се пие преку цел ден, подобро е пред да се јаде, на празен стомак,
Дневно се пие од 2 до 4 литра.
Во комбинација со чајот се зема и Преспанската горчица – чемер 3 пати на ден 15 - милилитри, 20 минути пред јадење.
1.2 ИСХРАНА се користи –вегетаријанска исхрана – види прилог исхрана
После терапијата се задржува истиот систем на исхрана и правилата на однесување - прочитај во правилата.
Терапијата трае најмалку 42 дена а по потреба се продолжува се додека се дојде до саканата тежина.
За месец дена се ослабнува до 15 килограми.

Види повеќе за лекување и слабеење кликни тука

БОЛЕСТИ НА ЖЕНСКИТЕ ПОЛОВИ ОРГАНИ

(јајници, јајцеводи, матка и др.)
3.1 воспалителни процеси, бактериолошки проблеми (ешерихија коли, кандида, клепсиела и други болнички бактерии) бело прање,цисти на јајници, полицистичност, нередовни и неуредни менструации, болни и продолжени менструации, хормонални пореметувања, ХПВ вирус (ниско и високо ризичен) ЦИН 1, ЦИН 2, почетна фаза на ЦИН-3, дисплазии и калцифицирања, пред и пост климаксни тегоби, миоми,Ту - мамае на дојка, мастоцитози и сл. проблеми , неможност за бременост и слично.
3.1.2 КОИ ЧАЕВИ СЕ ЗЕМААТ И КАКО
3.1.3 Чај за женски болести - 3 супени лажици од чајот се попаруваат со 1,5 литар врела вода, се покрива садот со капак и се остава да отстои најмалку 3 часа. Се процедува и се пие преку цел ден наместо вода. Дневно треба да се испие од 1,5 до 3 литра. Кај проблеми со бактерии, каде се работи за високи бројки (ешерихија неколку милиони) денвно се пие од чајот и до 5 литра.)
3.1.4 Чај број 3/1, една супена лажица се попарува со 0,5 литра вода се остава покриено да отстои 1 час, се процедува и се пие 5 пати на ден по 100 милилитри на празен стомак.
3.1.5 Преспанска горчица - Чемер, се зема на празен стомак 4 пати по 10 милилитри.
3.1.6 Медовина се зема 2 пати на ден по 2 кафени лажички на гладно.
Корисно е дополнително да се зема 2 до 3 пати на ден, чај од невен или ајдучка трева (2 кафени лажички се попаруваат со 100) милитри жешка вода.
3.1.7 ИСХРАНА – се користи исклучиво вегетаријанска исхрана - види прилог.
Корисно е повеќе пати дневно да се јадат салати од сезонски карактер, посебно се користи зелка, брокула, карфиол, цвекло, кромид и кисело млеко.
Терапиите трајат најмалку 42 дена ,по потреба до целосно решавање на проблемот.
ЧАЕВИ ЗА ЛЕКУВАЊЕ НА ЦРНОДРОБНИ И ЖОЛЧНИ БОЛЕСТИ, СЛЕЗИНКА И ПАНКРЕАС
4.1.1 Болести-воспаленија-акутни хронични талози-песок -камен, ехинокок, замастувања, холестерол, триглецериди, некроза, вируси, жолтици, хепатити А, Б , Ц, високи бели рубини, високи трансаминази (АЛТ, АСТ, АЛКП, амилази, липази, цироза алкохолна, црна жолтица (пожолтеност на кожата и очите, асцити (вода во стомак) метастатски промени пост оперативни зафати и хемо - терапии, ту и слично, дијабет - шеќерна болест, дијабет -1, и дијабет 2.

КОИ ЧАЕВИ СЕ ЗЕМААТ И КАКО

4.1.3 Чај за мокрење - 3 супени лажици со 1,5 литар ладна вода се става во сад да зоврие, се покрива со капак и се остава да излади 2 сата, се процедува и се пие место вода во текот на денот.
4.1.4 Чај за црнодробни болести - 1 супена лажица од чајот се попарува со 1 литар врела вода се остава да отстои 3 сата се процедува и се пие 5 пати на ден по 200 милилитри , на празен стомак.
4.1.5 Чај број 3/1 - 1 кафено лажиче се вари со 200 милитри вода (да зоврие) се остава да излади 30 минути и се пие на празен стомак, 3 пати на ден.
4.1.6 Преспанска горчица – чемер - се пие 3 пати по едно кафено лажиче на празен стомак.
4.1.6 Медовина се зема 2 пати на ден по две кафени лажички на празен стомак.
4.1.7 Силимарин (или природен –Марианум силибум или апчиња - силимарин).

Терапијаата трае најмалку 42 дена, а по потреба се зема се до конечно решавање на проблемот. На 42 дена се прават контроли на крвната слика, хепатограм, со цел да се следи оздравувањето.
Кај хепатити А, Б, Ц лечењето трае подолго време, кај случаеви кои се само „позитивни" а ензимите и трансаминазите се мирни.

ИСХРАНА - се зема вегетаријанска исхрана или пак системот на строги пости, види прилог исхрана.

Многу корисно кај потешките болести да се користи козјо млеко - 1 литар козјо млеко се вари со два лимона, измиени и пресечени на пола, заедно со млекото. Откако ќе се излади, лимоните се стегаат во млекото, и млекото се става низ газа да се процеде. Се пие на гладно барем 3 пати на ден по 150-200 милилитра на гладно. Се користи бела ротква - репа, или како салата или како сок.

Се користи и Бројсовиот сок -3 пати по 150 милилитра на гладно.

7.2 ИСХРАНА - системи на исхрана

7.2.3 Исхрана по крвните групи – види веб страница.
7.2.4 Вообичаен систен на исхрана
- не смее да се јаде - месо и месни производи, конзервирано - чадено, млеко и млечни производи од овци и крави, мајонези, маргарини, павлаки, кечап, ајвар, лутенки, јајца, прекисело, пресолено, бело брашно и производи од него, шеќер, густи и газирани сокови, кисела вода, алкохол, многу кафе, цигари и слично.
- може да се јаде - ржен, црн или дома месен леб од брашно тип 85 интегрални тестенини, ориз, компир, махунарки (боранија, грашак, леќа, грав (да се фрлаат првите две води) зеленчук све (сезонски) овоштие се освен банана и портокал. дозволено е два пати неделно помалку бело пилешко месо и два пати морска риба (се јаде без кожата).
7.2.5 нормален систем на исхрана - се јаде од се помалку само без „прејадување".
7.2.6 систем на исхрана „велигденски" пост - не се зема ништо од животинско потекло.
7.2.7 Се готви без зејтин, исто не се зема ни шеќер. (прилично добар систем за ослабнување и целосна детоксикација на организмот).
7.2.8 систем на Вегетаријанска исхрана - не се зема ништо од животинско потекло (јајца, млеко и млечни производи, месо и месни производи ајвар, шеќер, бело брашно, ситна сол, вода од водовод, се јаде ориз, компир, махунарки, многу зеленчук, многу салати (сезонски зеленчук и овоштие освен банана и портокал).

Лекување и третман на женски полови заболувања кликни тука

 

Лекување на бубрежни, црнодробни, стомачни и други болести со алтернативна медицина 

ИСХРАНА КРВНИ ГРУПИ

 

Природата не признава заболувања  

 

Упатство за припрема и пиење на чаеви по заболувања и режими на исхрана - симни pdf

 

Види посебно по одредени заболувања на следниот линк 

 

Упатство за лекување на Стомачни заболувања Упатство за лекување на бубрежни заболувања, камен во бубрези, песок, инсуфициенции
УПАТСТВА ЗА ЗАБОЛУВАЊА

Слабеење без нарушување на имунитет

За бубрежни заболувања

Црнодробни и жолчни заболувања

Стомачни заболувања

Дијабет 1 и Дијабет 2

Крвните садови
КОЖНИ ЗАБОЛУВАЊА

Псориазис вулгарис
 (psoriasis vulgaris)

 

 ВИТИЛИГО

ЖЕНСКИ БОЛЕСТИ  

Женските полови органи

Органи за дишење

Лекување на болести,  бубрежни, црнодробни,  холестеролБолести на дишните органи и патишта

 

ПРОИЗВОДИ

Кои се нашите производи и каде можете да ги најдете ?

 

 

Со цел чаевите да бидат подостапни истите можете да ги најдете на следните места:

 

Продажни Места

 

Лекување на црнодробни, жолчни, стомачни, бубрежни со методи на алтернативна медицина

  Емисија Билките на

Баба Рада -Науме Петковски - ЛИНЦУРА

Лекување на болести,  бубрежни, црнодробни, камен во бубрези, песок во бубрези, чир, холестерол

 

   Емисија Билките на

 Баба Рада -   Науме Петковски Фебруари 2014

Лекување на болести,  бубрежни, црнодробни, камен во бубрези, песок во бубрези, чир, холестерол

 

 

     

 

© © Роза Канина ДООЕЛ Ресен, Тревар Науме Петковски All Rights Reserved.
Објавената содржина интелектуална сосптвеност на друштвото Роза Канина ДООЕЛ Ресен.

 

web stats