Лекување на болести со помош на чаеви и лековити растенија, лековити чаеви, лековити билки, лековити тревки, лекување бубрежни болести, црнодробни болести, камен во бубрези, песок во бубрези, цистит, цисти, хепатит, Шеќер, дијабетес, полови заболувања, плодност, чир, киселина, гастритис, подуеност, холестерол, слабеење, алт, асп

Алтернативна Медицина Роза Канина ДООЕЛ Ресен

Лекување на болести со помош на чаеви и лековити растенија, лековити чаеви, лековити билки, лековити тревки, лекување бубрежни болести, црнодробни болести, камен во бубрези, песок во бубрези, цистит, цисти, хепатит, Шеќер, дијабетес, полови заболувања, плодност, чир, киселина, гастритис, подуеност, холестерол, слабеење, алт, асп / English


Повеќе за:

Козја Сирутка

Посебни рецепти

Сите Производи
Лековити Растенија

Упатства за припрема по заболувања

 

 

Места каде може да ги најдете нашите производи:

СКОПЈЕ

1. НУТРИЦИЈА
- здрава храна Скопје Трговски Ц. Бисер (Аеродром) тел. 076 467 877 Димче
2. Продавница НАТУРАЛИС
ул. Иван Козар бр.63 нас. Кисела Вода Скопје моб. 075 -327 -236

078 327 237 Кисела Вода кај Стара Чешма

3. АПТЕКА МАРИЈА ГАЛЕН ФАРМ 071 374 538 или фиксен тел. 3 212 760 Скопје наспроти универзална сала Скопје
4. МАРИНА Скопје 070 275 808 


5. АПТЕКА ЕФЕДРА
ул. Орце Николов бр. 155 Скопје контакт. тел. 076-407-479
6. Благе Комерц
ул. Козле бр. 88 -02-10 Скопје тел. 077 511 099/ Благе
7. АСТО ВИВА ГРОУП
ул. Ратко Митровиќ бб. Пазарче, Драчево, Скопје, тел. 071 510-909

8. Swanson Претставништво- Аеродром
бул. Јане Сандански бр. 114/2-1 тел. 02/ 240 33 11 моб. 070/ 26 86 29

9. АПТЕКА - ТАЛИТА
во близина на Црква Свети Димитрија Скопје
078 375 -391

10. Swanson Продажен Центар - Рамстор
ТЦ Рамстор сутерен тел. 02/ 3221 339

11. ИНТЕР МАГ Деан Хаџитрајков ДООЕЛ ул. Бојнија бр. 6 Локал 3 - А Нас. Аеродром СКОПЈЕ

078 - 211 -883 Дејан

078-211-884 Габи

ВЕЛЕС

12. Тина - Кајник бр. 7 (Трафика) Велес 078 303 930
БИТОЛА

13. Гладијатори 1 и Гладијатори 2 Продавници за здрава храна Битола - Битола
14. Апи Центар продавница за здрава храна Битола (наспроти Болницата ) во Битола
15. Аптека ВЕНЕНА ул. Солунска бр. 210 Битола , тел. 075 885 817 / Тања
16. АПТЕКА РОСА ВИТА ул. Моша Пијаде 11/13 Битола, тел. 078 373 272 и 070 373 272

НУТРИКО - МБ ул. Васко Карангелески бр. 41 лам. 2 локал 44 Нов ПАЗАР БИТОЛА тел. 078 239 331
ПРИЛЕП

17. Виталис 1 и Виталис 2 Прилепво Прилеп *Бизнис Центар* тел. 048 428 027 Славица
КУМАНОВО

18 Органика Куманово во Куманово -
тел. 078 203 103 Сузана

19. Swanson Продажен Центар - Куманово
ул. Ленинова бр. 46 тел. 031/ 425 705
СТРУМИЦА

20. АПТЕКА ЖАНИНА Трговски Центар ГЛОБАЛ Струмица, тел: 070 253 756

 

БЕРОВО

21. АПТЕКА-СОФОРА БЕРОВО во Берово тел. 033-470-297; 070 368-606
РЕСЕН

22. Науме Петковски Ресен во Ресен ул. Никола Карев бр. 55 Ресен 070 39 39 66

 

ШТИП

23. Аптека БИОФАРМ
ул. Кристијан - Карпош бр. 31 (до Здравствен дом) ШТИП од Штип
тел. 078 311 222/ Јуле/

24. Органика продавница за здрава храна
Штип во Штип - тел. 032 521 611 Никола ул. Стив Наумов бр. 44 Штип

25. Swanson Продажен Центар - Штип
ул. Кирил и Методиј бб тел. 032/ 397 170


26. АПТЕКА - РАДО - ЛЕК
ул. Сремски Фронт - бб. ШТИП
070 - 643 - 528

 

ОХРИД

27. Аптека ДОНЕВИ
ул. Питу Гули бр. 64 Охрид /до Болницата/ тел. 046 258 920/ 078 258 920/ Науме

28. АПТЕКА ЛИСА - ФАРМ
ул. Гоце Делчев бр. 248 Охрид
070 362 215

 

КОЧАНИ

29. ПЗУ АПТЕКА - ЛЕК ФАРМ
ул. Маршал Тито бр. 15 Кочани
033-276-650
моб. 070-213-231


ТЕТОВО

30. АПТЕКА - ЕКАЛЕК
ул. Јане Сандански бр. 3 Тетово
контакт 071 - 298 - 597

 

ГЕВГЕЛИЈА

31. Марија Џолева ГОКИ ДООЕЛ
ул. Владо Кантарџиев бр. 2 Гевгелија
контакт тел. 075-751-662 и 034-213-443

 

ВАСКО - ГЕВГЕЛИЈА 070 - 218 -892


ГОСТИВАР

32. АПТЕКА КЕНАН ФАРМ
ул. Гоце Делчев бр. 29 Гостивар
контакт тел. 077-787-888

 

КАВАДАРЦИ

33. АПТЕКА ФАРМАКО-ЛЕК ул. Илинденска бб. Кавадарци, тел: 078 229 294

34. Swanson Продажен Центар - Кавадарци
ул. Мито Хаџи-Василев бр. 60 тел. 043/ 412 246

 

 

 

 

 

 
     
 

Добредојдовте !

На официјалната страница на Роза Канина ДООЕЛ Ресен . Наша цел и мисија е со користење на производи од лековити растенија, придржување кон определени режими на исхрана какои со користење на искуства за однесување при определени заболувања да се помогне за решавање на определени заболувања.

 

Упатство за болести на крвните садови

Заболувања на крвните садови:
- холестерол, прочистување на крвните садови од наслаги, постизливни и постирфактни состојби;
- венопатии (тромбоза, тромбофлебит, црвен ветар и сл.);
- капилоропатии;
-хемороиди (шуљеви и мајасол)

Овие заболувања може доколку се почитуваат правилата да се решат со:
- помош на чаеви и чајни комбинации
- режими на исхрана
- комплет терапија за лекување на овие заболувања во зависност од дијагнозите за истите

I. БОЛЕСТИ НА КРВТА - КРВНИТЕ САДОВИ И СРЦЕТО

Крвта е животна течност што постојано кружи низ човечкиот организам низ крвните садови. Улогата на крвта е многукратна и многустрана а каконајважна е снабдување на клетките со храна-кислород т.н.р. размена на материите. Крвта е составена од повеќе компоненти мегу кои најзначајни се:

црвените крвни зрнцаБелите крвни зрнца и крвните плочки. Секоја промена во овие компоненти, бројот, изгледот, бојата и слично, укажува дека постои одредедено заболување или болест. Како најчести заболувања на крвта се:

1. АНЕМИЈА - најпросто кажано анемијата е намалување на бројот на црвените крвни зрнца(еритроцити и намалување на Хемоглобинот во нив (црвената боја) . Постојат повеќе видови анемии, меѓу кои се;

- АНЕМИЈА ПОСЛЕ ОБИЛНИ КРВАРЕЊА која настанува како последица на тешки повреди, операции, внатрешни крварења и слично. Тоа е губење на големо количество крв а се манифестира со изразено бледило, вртоглавица, паѓање на притисоците, паѓање во несвест и слично.

- МЕГАЛОБЛАСТНА АНЕМИЈА - е врста на анемија која настанува како недостаток на витаминот Б-12 или таканаречена фолна киселина при исхраната или неможност на организмот да ги користи истите.

Исто така ова анемија е последица и на некои заболувања на желудникот или други болести. Симптоми се: бледилото, замор, малаксалост, намален крвен притисок, општа слабост на организмот и сл.

- ХЕМОЛИТИЧКА АНЕМИЈА - е ненормално и зголемено реаспаѓање на еритроцитите а најчесто е предДизвикано од наследни фактори, присуство на отрови во крвта и организмот и други тешки болести, се манифестира со трајни и изразени бледила, болки во пределот на слезинката, појава на жолтило и хепатални промени и пореметувања.

- СИДЕРОПЕНИСКА АНЕМИЈА - настанува поради недостаток на железо во крвта, односно организмот дали негово невнесување или неискористеност. Знаци се изразено бледило, мали повремени крварења од оделни органи , малаксалост, неволност, замор, вртоглавица, забрзана работа на срцето, нагон за повраќање, гадење, слаб апетит и слично.

2. ЛЕУКЕМИЈА е тешко заболување на крвта, изразено со енормно зголемување на белите крвни зрнца што укажува на недоброто функционирање на рбетната мождина, слезинката и лимфниот систем. Причини за оваа болест најчесто се наследните фактори, натрпаност на организмот со отрови, радиоактивни и штетни зрачења. Болеста може да биде акутна или хонична. Манифестацијата е изразено бледило, забрзана работа на срцето, општа слабост и изнемоштеност на организмот, мали крварења на усните, кожата и грлото, болки во зглобовите и коските, отечени непца, отоци на лимфните јазли и жлезди.

3. АЛЕРГИЈА - во директен превод значи „ненормална појава" е реакција помегу природните заштитници на организмот „антителата" и надворешни туѓи тела „антигени" тоа е неможност на организмот да се одбрани и да ги уништи надворешните непријатели - антигените. Ги има многу видови а највообичаени се;

- УРТИКАРИЈАТА - е алергија на некои видови на храна (јајца,јагоди,ореви,риба и сл). Симптоми се: бледо црвени бронки (мозолчина) по кожата, окружени со црвена линија, сврбеж, болка. Причинители се: Повеќе видови на храна, високи ниски температурни разлики, состојби на стресс, страв, депресии и слично.

- ПОЛЕНОВА АЛЕРГИЈА (треска) - е преголема чувствителност на поленов прав. Знаци се кивањето, воспаленија на слузницата на носот со обилни секреции, чешање и гребење на грлото, отежнато дишење, асматични напади, солзење на очите , мигренозни болки, болки на коските и зглобовите, екцеми, и сл.

II. БОЛЕСТИ НА КРВНИТЕ САДОВИ

Крвните садови се делат на артерии низ кои тече чиста крв богата со кислород и храна и вени низ која тече крв богата со јаглен диоксид и други штетни материи и отпадоци и отрови од извршениот метаболизам и размена на материите. Ако се наредат едно по друго крвните садови се долги со илјадници километри.Тоа се посебни системи чија функција и значење за организмот е огромна.

- АРТЕРИОСКЛЕРОЗА е комплекс од болни промени кои го зафаќаат надворешниот или внатрешниот слој на артериите.Тоа се појавува после 40 години од животот а почнува со наталожување на масти и холестерол на крвните садови. Како последица на тоа тие стануваат крути и нееластични, се стеснуваат и оневозможуваат нормално минување на крвта. Причини кои допринесуват за оваа болест се: никотинот, кафето, алкохолот, нередовна исхрана, неправилна исхрана, масна исхрана, еднолична храна и друго. Артериосклерозата е ппроследена со грчеви во мускулите на потколениците, при движење, и чувство на боцкање при мирување. Рацете и нозете се бледи и ладни.

- ВОСПАЛЕНИ НА ВЕНИТЕ И ТРОМБОЗА: воспалението најчесто се јавува на површинските и длабоките вени на нозете. Може да се јави како последица на одредени хируршки интервенции, телесни повреди и друго. Кај површинските воспаленија има и отоци и болка, испакнатост, зацрвенетост или тврди израстоци. При воспаление на внатрешните вени, се јавуваат лесни отоци, најизразите во пределот на подколениците, подоцна може да отече цела нога, Крвниот притисок опаѓа а може да се има и зголемена температура.

- ТРОМБОЗА - е дополнение на воспалителните процеси а настанува поради таложење на крвни компоненти и отпад и нивно згрутчување во вената. При што доаѓа до затнување и оштетување на вената. И при тромбозата се јавуваат отоци, црвенило, болки.

- ХИПЕРТЕНЗИЈА (ЗГОЛЕМЕН КРВЕН ПРИТИСОК) - се јавува како последица на некои заболувања (стрес,зголемен физички и умствен напор, нервоза, подолготрајни нервози) атртериосклероза, дијабет, болести на бубрезите, џигер, жолчка. Се чувствува главоболка, вртоглавица, зуење во ушите, гадење, изнемоштеност, болка во рацете (лактите) и плеќите. Кај хипертензијата најважно е да се открие од каде доага притисокот за да може истиот да се реши. повисокиот крвен притисок најчесто е појава на определено друго заболување.

- ХИПОТЕНЗИЈА (НИЗОК КРВЕН ПРИТИСОК) оваа болест најчесто се јавува кај млади луѓе и е резултат на општа слабост на крвототкот и организмот, се чувствува слабост, замор, вртоглавици,темнеење на очите, бледило и сл. При нагли опаѓања доаѓа до несвестици и колапси и губење на рамнотежата.

III. БОЛЕСТИ Н�� СРЦЕТО - најчести болести на срцето се: перикардитис, миокардитис, инсувициенција, ангина пекторис (angina pectoris), неурозис ��ордис (neorosis cordis) , тахикардија, брадикардија и други.

- ПЕРИКАРДИТИС - е воспаление на обвивката на срцето, причини се: бактериски и вирусни состојби, туберколоза, инфаркт на миокардот и др. Може да биде акутен и хроничен. Знаци се: зголемена температура, потнење, силна болка во градите, градна коска, забрзано и површно дишење, општа слабост и малаксалост и депресивни состојби проследени со страв.

- МИОКАРДИТИС - е воспалителен процесс на срцевиот мускул, најчесто поради ревматизам,туберколоза, сифилис, бактериски и вирусни состојби, алергии и друго. Симптоми се отежнато дишење, забрзана работа на срцето, низок притисок, ладни раце и нозе, помодрени прсти и нокти на рацете и слично.

- ИНСУФИЦИЕНЦИЈА - е слабост на срцевиот мускул, поради што срцето не е во можност да го одржува ритамот на работа. Причини се: разни срцеви оштетувања, оштетување на залистоците, зголемен крвен притисок, миокардитис, инфаркт на миокардот, артериосклероза, вродени срцеви мани и слично.

- Инсуфициенцијата се јавува кај стари луге. Се манифестира со забрзано и површно дишење, суво кашлање, вознемиреност, несоница, набрекнати вратни жили, отоци по раце и нозе, чукање на срцето како „галоп"

- АНГИНА ПЕКТОРИС - е болест поради лоша исхрана на срцевите крвни садови и недостаток на кислород. Причини се: зголемен крвен притисок, шеќерна болест, гојазност, алкохол,тутун. Знаци се: градни болки, болки во левата рака и грбот, доста јаки и силни, се јавува стегање, притисок и задушување, времетраење на болката е до 10 минути, обично се јавуваат кај тешка физичка работа и високи температури.

- НЕРВОЗНО СРЦЕ - во почеток не е сериозно заболување се осеќа физичка исцрпеност, чувство на задушување, ладна пот на челото и слично.

- ТАХИКАРДИЈА - е забрзана работа на срцето и до 200 пати во минута. Причини се : стресови, температури, крварење, предозираност со кафе, алкохол, цигари, болест на тироидата. Знаци се брзо дишење, силен притисок во градите, чувство на недостаток на воздух и аритмија.

- БРАДИКАРДИЈА - е појава кога срцето отчукува помалку откуцаи од 50 во минута. Причини се старост, истоштеност, тумор во мозок, менингитис, жолтица, тифус и друго. Знаци чувство на измореност, вртоглавица,темнеење пред очи, мал крвен притисок, отоци по рацете и нозете. Можно е да се дојде до оштетувања на работата на други органи.

Постојат и други болести на овие органи кои не се опфатени со ова упатсво

При користењето на методите на Алтернативната медицина и лечењата по овие Режими, се земаат сите лекарства препорачани од лекарот и се прават постојани контроли со лекарите, истовремено се применуваат и решенијата од Алтернативата. Чаевите и Чајните мешавини што се користат немаат „НУС" (негативни) појави со ниедно лекарство од Медицината , така да истовремено може да се користат и едните и другите лекарства.

Овие терапии се најпогодни да се користат при „постинфарктни" или посизливни состојби како заштита и превентиве од наредни инфаркти или срцеви болести. Овие методи ГИ ублажуваат последиците и процесот трае повеќе време, неколку месеци а некои од правилата на однесување и Начинот на исхрана како и изборот на храната даден во Режимите треба да бидат трајна ореиентација односно да се применуваат до крајот на животот. Да се исклучат од натамошна употреба задолжително - АЛКОХОЛОТ, ТУТУНОТ И КАФЕТО, тешки физички работи, тешки физички напрегања, нервози и сл, мрсна храна, да се вклучи пешачење најмалу 3-5 км дневно и ориентација кон здрава исхрана.

За помагање при овие заболувања потребно е да биде доставена дијагноза, крвна слика и отпусна листа. За намалување или помагање при овие заболувања потребно е да се јавите на контакт телефон или на email: naumepetkovski@hotmail.com ; За намалување на холестеролот, астаминазите и транспаминазите се примаат готови производи како и потребен е режим на исхрана, а за делот на но за наведените податоци потребно е да биде доставена и крвна слика со хепатограм.

7. ЧАЕВИ ЗА ЛЕКУВАЊЕ НА ЗАБОЛУВАЊА НА КРВНИТЕ САДОВИ

7.1 БОЛЕСТИ - прочистување на крвните садови од наслаги, нечистотии, холестерол, закрчувања, калцификати, венопатии (тромбоза, тромбофлебити, црвен ветар, капилоропатии, хемороиди (шулјеви, мајасол) гангренозни состојби и др.

7.1.1 КОИ ЧАЕВИ СЕ ЗЕМААТ И КАКО

7.1.2 Чај за црнодробни болести - 2 супени лажици се попаруваат со 1,5 литар врела вода, се остава да отстои 2 сата, се процедува и се пие 5 - 6 пати по 200-250 милилитри, на гладно.

7.1.3 Чај број 3/1 - 1 супена лажица се попарува со 0,5 литра врела вода, се остава да отстои 1 сат, се процедува и се пие 5 пати по 100 милилитра на празен стомак.

7.1.4 Преспанска горчица – чемер - се зема на празен стомак 5 пати по 10 милилитри.

7.1.5 Медовина се зема 2 пати по едно кафе лажиче.

Терапијата трае најмалку 42 дена по потреба се до целосно решавање на проблемот. Се користи Преспанската горчица повеќе време, месеци за целосно решавање на проблемот.

7.1.6 ИСХРАНА се користи вегетаријанска исхрана – види прилог

7.1.7 Кај замастувањата - холестерол , триглецериди се користи Преспанската горчица и чај број 3/1.

 

Заболувања на крвни садови

за повеќе информации контактирајте не.

 

 

Лекување на болести со помош на чаеви и лековити растенија, лековити чаеви, лековити билки, лековити тревки, лекување бубрежни болести, црнодробни болести, камен во бубрези, песок во бубрези, цистит, цисти, хепатит, Шеќер, дијабетес, полови заболувања, плодност, чир, киселина, гастритис, подуеност, холестерол, слабеење, алт, асп  

Време е да посветите малку време и на вашето здравје, колку време издвојувате за Вашето здравје ?

 

Доколку внимавате на некои работи околу исхрана, начинот на однесување како и избегнувате работи кои се штетни за вашето здравје го намалувате ризикот за добивање на определени заболувања.

Природата не признава заболувања  

 

 

 На оваа страница можете да ги симнете упатствата по одредени заболувања

 

Упатство за слабеење без нарушување на имунитет

Упатство за бубрежни заболувања

Упатство Црнодробни и жолчни заболувања

Упатство за стомачни заболувања

Упатство за лекување на Дијабет 1 и Дијабет 2

Упатство за заболувања на крвните садови

- Упатство за лекување на псориазис вулгарис (psoriasis vulgaris) кожни заболувања

- Упатство за лекување на ВИТИЛИГО - кожно заболување

Болести на женските полови органи

Болести на органи за дишењее

Упатство за припрема и пиење на чаеви по заболувања и режими на исхрана - симни pdf

 

Види посебно по одредени заболувања на следниот линк 

 

 

СИТЕ ПРОИЗВОДИ

Кои се нашите производи и каде можете да ги најдете ?

 

 

Со цел чаевите да бидат подостапни истите можете да ги најдете на следните места:

Продажни Места

 

Лекување на болести со помош на чаеви и лековити растенија, лековити чаеви, лековити билки, лековити тревки, лекување бубрежни болести, црнодробни болести, камен во бубрези, песок во бубрези, цистит, цисти, хепатит, Шеќер, дијабетес, полови заболувања, плодност, чир, киселина, гастритис, подуеност, холестерол, слабеење, алт, асп

  Емисија Билките на

Баба Рада -Науме Петковски - ЛИНЦУРА


 

   Емисија Билките на

 Баба Рада -   Науме Петковски Фебруари 2014

 

 

     

 

© © Роза Канина ДООЕЛ Ресен, Тревар Науме Петковски All Rights Reserved.
Објавената содржина интелектуална сосптвеност на друштвото Роза Канина ДООЕЛ Ресен.

 

 

web stats